MUD-spelens historia

Man kan inte tro när man ser spelen idag att det är bara sedan 1980-talet som MUD-spelen börjar på riktigt att ta form. Dock var det bara olika universitet som kunde spela med och mot varandra men det skulle snart ändras!

De första spelen som är några av de första är Essex-MUD (MUD1) som är döpt efter universitetet i Essex som var de första med att koppla ihop datorer för att spela ihop. Lite senare, år 1991, då kom det första svenska MUD-spelet. Även detta spel har ett talande namn, svenskMUD som hade liknande avatarer och handling. Den handling och de avatarer men även de djur och monster som nästan alltid MUD-spelen har, det är från det gamla spelet Dungeons and Dragons. Spelet där man skrev på papper och hade en papperskarta med små tennsoldater och liknande! Ett väldigt roligt spel om man har mycket tid, kan tilläggas!

Idag finns det fortfarande en senare version som är igång men antalet spelare är inte direkt högt. Redan i de första spelen så är handlingen en blandning av Action, strategi och Fantasy. Du får skriva vad din avatar ska göra och klara olika utmaningar som ger dig mer erfarenhet och mycket mer. Den stora skillnaden mot till exempel First Age är att MUD1 var enbart text, varken bild eller ljud fanns vilket är svårt att tänka sig! Men det blev oerhört populärt med MUD-spel och resten är historia!

Under 1990-talet fanns det många olika MUD-spel men dessa var inte bra nog för att få stanna på marknaden, det var utan tvekan flera år av utforskning av de kunskaper och datorernas kapacitet som gjorde att vi slutligen fick dagens grymma MUD-spel!

Exempel på spel utöver Avalon, Discoworld som lanserades 1992 och finns än idag. Även Cantr II som också finns än men är inte lika populärt, kan vara för att spelgången är väldigt långsam. Min åsikt är att First Age är grymt i jämförelse!